Du har sikkert hørt om de sagnomspundne Amarone-vine utallige gange. Men hvad betyder det egentlig? Er det en type eller et område, eller noget helt andet!? Find ud af det her, når vi guider dig gennem alt, hvad der er værd at vide om denne lækre italienske vin!

Hvad er Amarone vin?

Navnet Amarone lyder måske bekendt, men det er ikke, hvad du tror. Den type vin, der kaldes “Amarone”, kommer fra en specifik region i Norditalien og følger nøje definerede metoder til at frembringe en elegant og samtidig robust smag med udvalgte druesorter, der dyrkes der specifikt til dette formål – i modsætning til hvad mange tror!

Amarone di Valpolicella

Hvor produceres Amarone vin?

Amarone kommer fra Valpolicella-distriktet, der ligger i det nordlige Italien og er kendt for sin vinproduktion siden oldtiden. Dette område har tre underzoner: Classico (det oprindelige område, hvor Amarone-druer dyrkes), Venetto (en betegnelse, der gives, når der er mindst 75% Verdecemontato blandinger) Est., som dækker omkring en tredjedel af alle vinmarker inden for DOCG grænserne – for 50 år siden blev denne del betragtet som “ekstra” eller overskydende udbytte fra andre områder, der ikke var egnet nok til at producere gode kvalitetsvine i sig selv, men nu er de blevet værdsatte aktiver, der i høj grad bidrager til at gøre højkvalitetsvine som Amaronos mulige her også!

Valpolicella

Druetyper fra Valpolicella-distriktet

Druerne i dette distrikt er kendt for deres søde smag og aromaer. Den mest kendte sort er Grumello, som har eksisteret siden 1500-tallet, hvor den første gang dukkede op som en ukendt frøplante, der blev dyrket af munke i Certosa di Busseto nær Treviso på Italiens sydkyst.

De primære druetyer er:

  • Corvina
  • Corvinone
  • Rondinella
  • Molinara

Amarone er lavet af Corvina- og Corvinone-druerne er  af mange eksperter blevet klassificeret som en af Italiens fineste vine nogensinde!

Druer til Amarone vin

Hvordan fremstilles Amarone vine?

De druer, som Amarone-vinen fremstilles af, bliver typisk plukket i midten af oktober og tørret i løbet af vinteren. Processen kan tage op til 120 dage for erfarne vinmagere, men med tålmodighed kommer belønningen!

Den langsomme og omhyggelige produktionsproces betyder, at Amarone-vinene er intense i smagen, har et højt sukkerindhold og en alkoholprocent på 15 %.

Hvordan smager Amarone vine?

Amarone er en type vin, der ofte serveres ved bryllupper og andre formelle begivenheder. Den har en jordagtig smag med noter fra brombær, blommer eller kirsebær i smagen sammen med krydderier som muskatnød, hvilket gør denne røde blanding perfekt som baggrundsmusik, mens du spiser middag!

Amarone vin til en særlig middag

Når du er på udkig efter en vin til din middag, er Amarone en af de bedste muligheder. De intense smage og stærke aromaer vil parre sig godt sammen, uanset hvilken ret den ledsager – uanset om det er noget simrende gryderet eller røget kød fra grillen!

Det er altså en vin, der vil gøre de fleste mennesker glade som ledsager til deres måltid. Men det er også det perfekte match til julemad – typisk fed og salt, sødt og surt!

 Hvis du er på udkig efter en vin til at fejre, hvad enten det er med din partner eller venner og familie, så overvej Amarone. Den mørkerøde væske er perfekt til en lejlighed, der kræver en vis elegance, men som også har en følelse af sjov blandet ind i det. Den passer godt sammen med rige retter som svamperisotto eller lammekoteletter såvel som lettere mad som kyllingesalat-sandwiches. Sørg for at få et lager, for denne lækre drink holder ikke længe!

Amarone vin på tønder