Når vi går den kolde tid i møde stiller vi havemøblerne tilbage og finder uldsweateren frem. Det skiftende og til tider kolde vejr, vi har i Danmark i vinterperioden betyder nemlig, at vi i størstedelen af tiden skal være indenfor. Det kan være god nyhed for dem, der elsker at hygge under tæpperne indenfor, mens man drikker varm te og kakao. Noget, der også hører vinteren til, er de mange forskellige brætspil, som man kan bruge til at fordrive tiden med sammen med sin familie eller venner.

Her har vi fundet et par af de allerbedste brætspil, som du kan give dig i kast med i løbet af vinteren. Der er spil for hele familien, så kan du ikke finde ud af Hint kan du helt sikkert finde ud af Yatzy eller Uno. Læs med og bliv meget klogere på, hvilke brætspil du skal finde frem igen – vi har nemlig samlet en masse inspiration til brætspil om vinteren.

TRIVIAL PURSUIT – EN ÆGTE KLASSIKER I BRÆTSPILSGENREN

Er du en ægte quizmaster, så har du helt sikkert spillet Trivial Pursuit før i dit liv. Dette legendariske quiz-spil er blevet en ægte klassiker indenfor brætspil og er udkommet i rigtig mange forskellige udgaver.

Grundlæggende handler spillet om, at du skal samle “ostestykker” til din runde “ostebrik”. Det gør du ved at svare på de spørgsmål du bliver stillet. Du slår med terningen og rykker felter svarende til terningens øjne. Her kan du så bestemme retning, og hvilken kategori dit næste spørgsmål bliver bestemt ud fra det felt du står på. Kun når du står på de store felter, kan du få et “ostestykke” til din brik.

Trivial Pursuit er lavet i utallige forskellige udgaver, og der er både familieudgaver og specialudgaver, så alle kan være med. Desuden kan man også finde specialversioner, så alle spørgsmålene f.eks. handler om Harry Potter, Game of Thrones, osv…

HINT – UNDERHOLD ALLE VED AT TALE, NYNNE, MIME OG TEGNE

Hint er også blevet et populært brætspil det seneste årti og har lige dele af quiz og gæt og grimasser indblandet. Her er man sammen i hold af minimum to spillere, hvoraf den ene skal enten tale, nynne, mime eller tegne de forskellige motiver, der står på kategorikortet som holdet vælger i starten af hver runde. Jo flere rigtige man gætter, desto hurtigere kommer man i mål på spillepladen. Hvis hele familien skal udfordres og aktiveres en smule, så er Hint et genialt spil, man kan bruge rigtig mange timer på.

BEZZERWISSER – QUIZSPILLET FOR HELE FAMILIEN

Et andet quiz-spil, der virkelig har taget fart siden det blev introduceret for danskerne i sidste årt, er Bezzerwisser. Det er som Trivial Pursuit et spil, hvor det handler om at svare på spørgsmål, men det er også her sammenligningen stopper. Her gælder det nemlig om at komme først i mål på spillepladen i et spil, hvor man også kan svare på hinandens spørgsmål og komme frem i spillet.

MATADOR – HVEM ER DEN BEDSTE BUSINESSMAN I DIN FAMILIE?

Endnu en klassiker, du altid kan tage frem fra gemmerne er Matador. De fleste kender vel reglerne til Matador eller har spillet det i en eller anden sammenhæng. Kort fortalt går det ud på at være den bedste forretningsmand/kvinde i spillet, hvor man kan købe huse og hoteller til de grunde man ejer. Matador er altid et spil, der får sindende i kog, så hvis du er en dårlig taber, så skal du enten sørge for at vinde i Matador eller vælge et af de andre spil på listen.

KORTSPIL – 500 OG UNOS ER ALTID NEMME AT KOMME I GANG MED

Man kan naturligvis også gå igang med de kortspil, som er mest populære i Danmark. Her er 500 et klassisk pointspil, man kan spille med et almindeligt spil kort. Her handler handler det om at score flest point i en runde ved at kombinere kort af samme kulør i rækkefølge. Spillet slutter, når en af spillerne når 500 point. Derudover kan man også give sig i kast med UNO, der er et hyggeligt og hurtigt familiespil, hvor alle kan være med. Man skiftes til at smide et af kortene i UNO og afhængig af kortets værdi, skal næste spiller agere herpå. Det kan f.eks. være to kort op, oversprunget tur eller valg af ny farve. Man vinder spillet, når man er kommet af med alle sine spillekort. Den der sidder tilbage med kort i UNO har tabt spillet.

YATZY! – VERDENS MEST HYGGELIGE TERNINGESPIL

Er man mere til terningespil, så er Yatzy også en af de hyggeligste spil, man kan fordrive tiden med om vinteren. Yatzy spilles med enten fem eller seks terninger og minimum to spillere. Man skiftes til at slå tre gange med terningerne og scorer point alt efter hvad terningernes øjne viser. Her kan man både slå par, to par, flere ens og mange flere, for at score pointene i spillet. En Yatzy er fem eller seks af den samme slags, og giver naturligvis det højeste pointantal. Vinderen er den, der efter alle runder har flest point på bundlinjen.

Udover de spil vi har nævnt her, er der naturligvis også andre spil, der er gode at spille med venner og familie – her har vi lavet en lille liste over andre sjove brætspil om vinteren:

Partners
Sequence
Piratwhist
Krig (Kortspil)
Scrabble