Noget af det skønne ved årstider er, at de hver især lægger op til en bestemt følelse, stemning og til bestemte behov. Disse behov kommer til udtryk gennem vores adfærd og udtryksformer, hvilket kan forklare, hvorfor vi elsker kold rosévin om sommeren, men foretrækker varme drikke om vinteren. Eller hvorfor vi elsker pastelfarver om sommeren, men sjældent kunne drømme om at iføre os en pastelfarvet nytårskjole.

Efteråret er en årstid, der kendetegnes af skiftende temperaturer, skiftende natur og rendyrket hygge. Dette kommer også til udtryk gennem efterårets farver, der dog kommer med et lille twist og en historisk perspektivering.

Farver i garderoben

Efterårets farver i garderoben afspejler årstiden. Som det er tilfældet hver eneste år, hitter jordfarver om efteråret, og du kan derfor se beige og brune beige jakker i gadebilledet. Brune tern er også en trend, der er svær at undgå i år. I det hele taget er brun en farve, der pryder de flestes garderobe. Mere om det senere.

Som introduktionen teasede, ses der et twist i efterårets farver i moden, nemlig klare farver og ‘color blocking’. Color blocking refererer til forskellige stærke farver, der giver modspil til hinanden i ét og samme look. Det kan for eksempelvis være en pink jakke med en klar grøn taske til. Faktisk er lige præcis den pinke og grønne farve helt centrale indenfor efterårets farver sammen med den klare gule farve.

Synes du, at stærke og klare farver ‘larmer’ eller er svære at integrere i et look, kan du med fordel gå stille og roligt fremad, for eksempelvis med et par gule støvler eller et pink slips.

En anden af efterårets farver er rød. Rød er en farve, der komplementerer alle hårfarver og hudtoner, så du kan roligt tage springet og male garderoben rød. Rød er en markant farve, der signalerer mange forskellige ting.

Du kan blive fortrolig med farven ved at starte i det små, for eksempelvis med røde negle eller sokker. Efterårets farver i garderoben er altså jordfarver, gerne i brunlige nuancer og helt klare og stærke farver, såsom grøn, pink, gul og rød.

Disse farver trender i hjemmet

Danskerne er blevet vilde med at male væggene i deres bolig i alverdens farver, og denne trend er kommet for at blive. I 2020 har den helt store modedille i hjemmet været ‘fifty shades of blue’. Vi har altså malet i blå nuancer som aldrig før og krydret de blå vægge med tilsvarende blå møbler, blå vaser og blåt kunst.

Efterårets farver melder om forandring. I dette efterår begynder vi nemlig at se en forandring i de farver, der har trenden i boligen længe. Hvor der i flere år har været et stort fokus på pasteller i hjemmet, sættes denne farverige trend nu i bero.

Efterårets farver i hjemmet er blå, men i en støvet udgave, samt brunlige farver, akkurat som vi ser det i garderoben. Disse farver kommer til at komplementere hinanden og spille sammen på nye kreative måder, for eksempelvis som blå vægge med beige lofte – eller omvendt.

Farvede stearinlys har også længe været en trend, hvilket kan begyndes at ses i de danske supermarkeder, som i dag sælger andet end klassiske hvide kronelys. Lys i forskellige farver på samme tid har tilmed sin berettigelse i hjemmets stuer dette efterår. Dette bevidner om, at danskerne er blevet mere modige og tør eksperimentere med farvekombinationer i hjemmet. Efterårets farver indenfor boligtilbehør, herunder stearinlys, følger farvepaletten med de støvede blå og brunlige nuancer.

Brun i en krisetid 

Brune nuancer i klædeskabet og en tilsvarende brun farvepalette i boligindretningen. Det er givetvis efterår, men come on… Hvad skyldes bruns dominans dette efterår?

Faktisk fortæller farven brun en sjov historie, og brun er en såkaldt ‘krisefarve’. I 70’erne, hvor vi oplevede økonomisk recession i Danmark som følge af oliekrisen, iklædte vi os selv og vores børn i brun – fra top til tå. Vi malede tilmed vores boliger i mørke brune og orange farver, hvilket måske kan forklare, hvorfor den ældre generation har et anstrengt forhold til brun. Men hvorfor lige brun? Kigger man nærmere på farvesymbolikken for ‘brun’, symboliserer brun nærmest kun gode ting. Brun symboliserer enkelthed og komfort, mens beige symboliserer konservatisme. Alt sammen noget, der refererer til en form for tryghed og stabilitet.

Kriser defineres af opbrud med det velkendte, og det er derfor ikke mærkeligt, at vi mennesker føler os utrygge under kriser. Vi trives nemlig bedst i en stabil tilværelse uden for mange økonomiske og sundhedsmæssige bekymringer eller uvished om fremtiden.

Netop uvisheden er en bekymring, de fleste deler under en krisetid. Derfor giver det god mening, at vi iklæder os i brune farver i krisetider. De brune farver repræsenterer det trygge i det utrygge og det rolige i det urolige. De trøster os.

På engelsk bruges begrebet ‘cocooning’ til at forklare menneskers adfærd under kriser. Cocooning betyder på dansk ‘at lukke sig inde i en puppe’, som når sommerfuglelarven isolerer sig fra omverdenen. Efterårets farver bærer derfor præg om et ønske om at ‘puppe os’ i noget, der føles trygt, som for eksempelvis farven brun.