C-vitamin er en kraftig antioxidant, der kan hjælpe med at beskytte din krop mod de skadelige virkninger af frie radikaler. Frie radikaler er molekyler, der forårsager for tidlig aldring og sygdomme som f.eks. kræft. Antioxidanter som C-vitamin kan neutralisere disse frie radikaler, før de gør skade på cellerne i din krop. Mere end blot en immunbooster kan C-vitamin også være i stand til at reducere symptomer på depression ved at hjælpe med at regulere hormoner og hjernekemikalier – herunder serotonin – som påvirker humør og søvnmønstre. Den bedste måde at få nok C-vitamin på? Spis flere friske frugter og grøntsager!

Derfor skal du have C-vitaminer

Nogle af fordelene ved C-vitamin er, at det hjælper kroppen med at producere kollagen, reparerer og vedligeholder væv, hjælper med at optage jern, hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner og hjælper med at beskytte celler mod skader.

C-vitamin er en vigtig antioxidant, der hjælper med at bekæmpe frie radikaler. Frie radikaler er uparrede elektroner i molekylernes atomer og kan forårsage skade på sunde celler, hudvæv, DNA eller endda celledød, når kroppens lagre af antioxidanter som C-vitamin er opbrugt. Dette reducerer produktionen af hvide blodlegemer, som hjælper med at beskytte dig mod infektioner.

C-vitamin forbedrer også immunfunktionen ved at støtte NK-cellernes (Natural Killer) aktivitet mod virus og kræftsvulster i hele kroppen og samtidig øge makrofagernes aktivitet for bedre antigenpræsentation af store fremmedlegemer som bakterier og beskadiget væv.

C-vitamin styrker immuniteten under forkølelse ved at danne interferon gamma i kroppen; dette kemikalie hæmmer viral replikation i værtscellerne og reducerer dermed virusbelastningen i kroppen og forhindrer virusudskillelse fra cellerne.

I vintermånederne, hvor antallet af influenzaer er højt, kan C-vitamin reducere din risiko for at blive forkølet eller få influenza med op til 40 %. C-vitamin øger aktiviteten af hvide blodlegemer med en øget produktion af T-lymfocytter (en type hvide blodlegemer), som beskytter mod bakterielle infektioner som halsbetændelse og lungebetændelse.

Mens man har fundet ud af, at et tilskud på 1000 mg om dagen kan være mere effektivt end 2000 mg til at reducere forekomsten af luftvejsinfektioner hos ældre mennesker, der blev udsat for perioder med ekstrem fysisk stress som f.eks. koldt vejr eller marathontræning.

C-vitamin hjælper også med at bekæmpe depression, fordi det i sådanne perioder bruges til at producere neurotransmittere som dopamin og serotonin; humørløftendeder kan hjælpe dig med at bekæmpe depressive symptomer. C-vitamintilskud er særligt effektive, når de kombineres med B-vitaminet folat, som også bruges til at producere neurotransmittere, der regulerer humør og søvnmønstre.

C-vitamin bidrager til at bevare sunde knogler ved at øge calciumoptagelsen i tarmene, så det kan deponeres i knoglevævet, hvor det hører hjemme

Det er vigtigt for alle at få nok C-vitamin hver dag – ikke kun om vinteren! Men hvis du føler, at dit immunforsvar har brug for et boost, eller hvis du bemærker tegn på depression (som tab af appetit), så overvej at tilføje flere fødevarer, der er rige på denne kraftfulde antioxidant, til din kost. Glem ikke at tale med din læge om eventuelle kosttilskud, du ønsker at tage.

Fødevarekilder til C-vitamin

Nogle af de bedste fødevarekilder til C-vitamin er jordbær, appelsiner, grapefrugter, broccoli, spinat og blomkål. Det er vigtigt for alle at få nok C-vitamin hver dag – ikke kun om vinteren! Men hvis du føler, at dit immunsystem har brug for et boost eller bemærker tegn på depression (som tab af appetit), bør du overveje at tilføje flere fødevarer, der er rige på denne kraftfulde antioxidant, til din kost.

Sammenfattende er C-vitamin et vigtigt næringsstof til at opretholde et sundt immunsystem og forebygge vinterdepression. Nogle af de bedste fødevarekilder til C-vitamin er jordbær, appelsiner, grapefrugter, broccoli, spinat og blomkål. Så hvis du føler dig nedtrykt denne vinter, kan du overveje at tilføje flere af disse vitaminrige fødevarer til din kost!