Chokolade er en kvindes bedste ven. Eller hov, vent. Var det ikke diamanter? Hvor diamanter er en ven i drømmene, er chokolade måske en mere virkelighedsnær ven, der følger en i tykt og tyndt. Det er naturligvis ikke kun kvinder der elsker chokolade, og i Danmark spiser vi hver dag tonsvis af chokolade. Chokolade er populært, fordi det smager SÅ godt. Så simpelt er det. Eller hvad? Chokolade er faktisk også et påvist elskovsmiddel, der ved indtagning kan vække sexlysten. Ser vi bort fra chokoladens kalorie- og sukkerindhold, kan det derfor virke besynderligt, at vi ikke spiser mere chokolade, end vi gør.
OPRINDELSE OG VARIANTER
Chokolade stammer oprindeligt fra Golfkysten i Mexico. Her dyrkede olmekerne kakaobønner, og kakaoen var højest sandsynligt et handelsobjekt. Det tidligst dokumenterede fund af kakao er fra 600 år efter vores tidsregning, så kakaoen har altså nogle år på bagen. Kakao er ikke chokolade, men anvendes i chokolade. Lad os se på, hvad chokolade består af. Der findes fire forskellige typer af chokolade: Den mørke, den lyse, den hvide og den lyserøde. Den lyserøde chokolade får sin farve den røde ruby kakaobønne og er en nyere chokoladetyper i Danmark. Smagen er også lidt anerledes, end de andre chokoladesmage. Den lyserøde ruby chokolade har en frugtig smag, der gør den helt unik og helt delikat. Mørk, lys og ruby chokolade består af kakaopulver, kakaosmør og sukker. Der er en mindre mængde af sukker i den helt mørke chokolade, og derfor er den mere bitter i smagen end dens lysere pendant. Hvid chokolade er hvid, fordi den ikke indeholder kakaopulver, men kun kakaosmør og sukker. Derfor er den hvide chokolade også lidt sødere i smagen.
FRA MØRK TIL HVID
Der er langt fra den mørke til den hvide chokolade. Både udseendemæssigt og smagsmæssigt. Den hvide chokolade er blød i knækket, den er utrolig sød og fyldig i munden. Den mørke chokolade er porøs i munden, har en mere bitter smag (alt efter procent) og dufter stærkt af kakao. Begge kakaotyper er helt store – men forskellige – sanseoplevelser. Derfor skiller den henholdvis mørke og hvide chokolade også ofte vandene. Foretrækker man den mørke chokolade, er det ikke mærkeligt, hvis man går langt forbi den hvide i supermarkedet. Og omvendt. Hvis du ønsker at få et bedre forhold til for eksempelvis den hvide chokolade, kan du med fordel begynde at bruge chokoladen i det bagværk og konfekt, hvor du ellers altid ville ty til den mørke chokolade. Det kan være så simpelt som at dyppe bunden af napoleonshattene i hvid chokolade i stedet for mørk, eller at kaste dig ud i en blondie fremfor en brownie. En blondie er en hvid brownie, ofte tilsat hindbær, og er blondien blevet ekstrem populær på de danske kageborde de seneste år.
DEN NEMMESTE CHOKOLADE MOUSSE
Chokolade er godt i kager, i konfekt eller i sin rene form. Det kan vi vist allesammen godt blive enige om. Chokoladen er dog også en helt genial ingrediens i desserter, og en chokoladedessert vil garanti glæde både børn og voksne. Er du ved at planlægge menuen til en middag, kan du derfor roligt gå med chokoladen. En rigtig klassiker, der er ved at vinde indpas på ny i de danske hjem, er chokolademoussen.
TIL EN NEM OG LÆKKER MOUSSE SKAL DU BRUGE
175 gram mørk chokolade (60 procent)
Fire pasteuriserede æggeblommer
Fire pasteuriserede æggehvider
Chokoladen skal først smeltes i et vandbad. Køl derefter chokoladen ned, uden den bliver for kold. Imens piskes æggeblommerne i én skål og æggehviderne i en anden. Æggehviderne skal være helt stive. Derefter skal chokoladen forsigtigt vendes med æggeblommerne og til sidst vendes sammen med æggehviderne indtil blandingen er jævn. Fordel moussen i glas og put film henover glassene. Efter at have været på køl er chokolademoussen klar til at blive serveret og nydt.
SÅDAN TEMPERERER DU CHOKOLADE
Temperering af chokolade kan give de fleste sved på panden bare ved tanken. Det er heldigvis ikke så svært, hvis man blot følger fem simple trin.
Trin et: Start med at hakke chokoladen fint.
Trin to: Hæld to tredjedele af chokoladen i én skål og én tredjedel af chokoladen i en anden skål.
Trin tre: Smelt to tredjedel af chokoladen i et vandbad og tag den af varmen, når massen er cirka 50 grader. Det er ekstremt vigtigt med et nøjagtigt termometer – temperering af chokolade ‘is all about temperatures’!
Trin fire: Derefter skal den resterende en tredjedel af chokoladen tilsættes. Rør rundt i massen indtil temperaturen er nede på 29 grader.
Trin fem: Til sidst varmes chokolademassen forsigtigt op igen i et vandbad, indtil den når 32 grader.
Når chokoladen når idealtemperaturen på 32 grader, er den klar til brug. Dyp for eksempelvis dine flødeboller i din tempererede chokolade eller overtræk dit marcipankonfekt. Således opnår du det famøse knæk, der gør god chokolade til noget helt særlig. Foruden knækket sikrer tempereringen også en skinnende blank overflade, der både frister og inviterer til at blive spist af.