Den nordiske stil og indretning af hjem er kendt ude i den favre verden som minimalistisk og smuk. Rene hvide linjer, enkel stil og valg af klassiske tidsløse møbler er med til at skabe den nordiske stil. I Danmark er hjemmene også prydet af klassiske designere som Wegner, Arne Jacobsen og naturligvis også de smukke PH-lamper. Denne artikel vil gå i dybden med lampedesigneren Poul Henningsen og fortælle historien bag PH-lamper. Derudover vil du kunne læse om de tre mest klassiske PH-lamper samt få vejledning i forskellige pæretyper.

HISTORIEN BAG PH-LAMPER

Poul Henningsen, designeren bag de mange smukke PH-lamper, brød igennem med den første PH-lampe i 1925, fordi han ville gøre op med datidens dårlige belysning. Dette oprør har ledt til mange forskellige PH-lamper i alle farver og former, og er nu anset som tidløse klassikere, som stolt står og pryder mange af danskernes hjem.

PH designede ikke bare én lampe, men et helt system, han ville skabe en anderledes måde at tænke belysning på. Dette system har resulteret i omkring 1000 forskellige modeller over årene, og der er dermed et bredt udvalg af bord-, gulv-, loft- og væglamper. Det skal dog siges, at det er et begrænset udvalg af modellerne som stadig bliver produceret i dag.

Det kan være at du har undret dig over hvorfor de forskellige PH-lamper har navne som “PH 4/4” eller “PH 2/2”. Svaret er at det er fordi at lamperne har numre, som refererer til deres skærmstørrelser. Før i tiden, havde hver overskærmstørrelse et tilsvarende sæt af mellem- og underskærme, og det blev dengang kaldt for “hele” modeller. Et eksempel på dette kunne være at en “PH 2/2” havde en overskærm på en diameter på cirka 20 centimeter, og det samme gjaldte dermed også for underskærmen.

HVEM VAR POUL HENNINGSEN

Poul Henningsen, PH, 1894-1967, var en dansk arkitekt, skribent og kulturkritiker. PH blev født ind i det radikale kulturmiljø, og var i en ung alder kreativ og god til at opfinde, og voksede helt naturligt op til at blive en velkendt arkitekt og formgiver.

I 1925 forsøgte PH sig på lyseksperimenter i samarbejde med lampevirksomheden Louis Poulsen, hvilket ledte til den blændfrie PH-lampe. Samarbejdet ledte til en flot guldmedalje til verdensudstillingen i Paris, og blev en økonomisk sikkerhed for PH.

PH var også skribent og skrev en del kunstkritik i tidsskrifterne Vor tid og Klingen. Han skrev en del om 20’ernes kubisme og ekspressionisme, og fra 1921 blev PH arkitekturmedarbejder ved Politikken.

TIDLØSE PH-LAMPER

Det kan være svært at vide hvilke PH-lamper man skal investere i, og det er desuden også en ekstrem individuel affære. PH5 er den lampe vi alle kender, og den som vi i dag forbinder med PH-konceptet. PH5 er døbt på baggrund af hovedskærmens diameter på 50 centimeter og udmærkede sig ved at være fuldstændig blændfri. Den er fortsat danskernes foretrukne model og kan fås i mange fine farvekombinationer.

En anden populær og tidløs model er bordlampen PH 2/1. Det er en lampe, som er medlem af 3-skærms familien, der i dag tæller over 20 forskellige modeller. Poul Henningsen designede 3-skærmssytemet i 1925 som han i samarbejde med Louis Poulsen tegnede de første lamper til udstillingen i Paris. PH 2/1 er et simpelt og elegant design, der passer godt ind i ethvert hjem og kan pryde henholdsvis soveværelset, kontoret eller stuen.

Når man har sagt PH-lamper, så må man også nævne den berømte PH Kogle. Koglen er en af de meste kendte PH-lamper, og må betegnes som en af de mest populære armaturer inden for branchen. I udlandet kendes lampen som “PH Artichoke”, da den med dens karakteristiske 72 blade, fordelt over 12 rækker, ligner henholdsvis en kogle eller artiskok. PH Koglen er designet i 1958 til restaurant Langelinje Pavillion, hvor den oprindelige lampe stadigvæk hænger den dag i dag.

SÅDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE PÆRETYPE TIL DINE PH-LAMPER

Det kan være noget af et univers at finde rundt i gløde-, halogen- og elsparepærer. Det kan være svært at finde hovede og hale i alle de mange begreber og funktioner som den enkelte lyspærer besidder. Så hvilken pæretype skal du vælge til dine PH-lamper? Jo, det afhænger faktisk af hvilke egenskaber du ønsker at få fra din lyspære.

Glødepæren er ved at gå af markedet, da der er store energibesparelser, at hente ved at anvende LED pærer. Det kan også i nogle tilfælde give et mere passende lys ved brug af halogen eller elsparepærer.

Når du vælger lyspære skal du kigge på disse tre ting: lumen, ra-værdi og kelvin. Lumen angiver, hvor stor en mængde af lys som pæren udsender. Ra-værdi er farvegengivelsen, og angiver lysets evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Jo højere en Ra-værdi, jo bedre farvegengivelse har pæren. Kelvin er farvetemperaturen, og jo højere farvetemperatur jo koldere lys får du. Så dit valg af pære afhænger af hvad du ønsker den skal kunne bidrage med i netop dit hjem.

Du kan også vælge at investere i Philips Hue, hvor du via en app kan justere lyset. Du kan både regulere lysstyrken og tænde dine PH-lamper fra din smartphone i tilfælde af at du er ude af huset.