Tæpper i indretningen er en ældgammel tradition og i dag har tæpper stadigvæk en plads i det fleste danske hjem.

Tæpper kan dog skille vandene, fordi de samler støv og derfor regelmæssigt skal støvsuges, bankes og rengøres. Det gælder især for hjem med dyr, der fælder. Derfor kan det i manges tilfælde være nemmere slet ikke at have tæpper i hjemmet, hvilket er ærgerligt.

Tæpper er nemlig super smukke i hjemmet og tjener forskellige formål. Fra at pynte i indretningen, til at underholde børnene og skåne gulv for skidt og ridser.

Er du i tvivl om, hvordan du integrerer tæpper i dit hjem, kan du med fordel læse videre i denne artikel.

Tæppets historie

Tæpper har eksisteret i mange mange år. I en åbning af egyptiske gravkamre fandt man tæppevævere malet på væggene og vægmalerierne er dateret til 2.000 år før vores tidsregning. Så allerede dér, var teknikken bag tæppevævning kendt.

Verdens ældste tæppe blev fundet på i bjerg i Sibirien. Pazyryk-tæppet, som det blev navngivet, var viklet rundt om tidligere hersker i et gravkammer langt under både sne og is. Det lykkedes at bevare tæppet, fordi gravkammeret netop lå så langt nede under den kolde overflade. Tæppets oprindelses er sporet tilbage til år 500 før vores tidsregning.

Når man nævner verdens ældste tæppe, må man også nævne verdens største. Det ligger i dag i Azam moskéen i Muscat, som er hovedstaden i Oman. Tæppet måler imponerende 4.343 kvadratmeter og vejer 22 ton. Det tog 550 personer tre år at knytte tæppet og tæppet er sat sammen af 48 store tæpper.

Tæpper med funktioner

Er du i tvivl om, hvorvidt tæpper har en plads i dit hjem, kan det være en fordel først og fremmest at undersøge de funktionelle fordele, tæpper indeholder. Væg-til-væg tæpper var uhyre populære i 90’erne og starten af 00’erne, men begyndte at forsvinde fra de danske hjem fra midt 00’erne.

Det kan man imidlertid undre sig over, da væg-til-væg tæpper tjener en fordelagtig funktion, særligt på børneværelset. Væg-til-væg tæpper beskytter underliggende gulv, for eksempelvis smukt trægulv, for slid. Dette er en fordel, hvis du gerne vil tilbyde dine små børn et fristed for leg uden at skulle bekymre dig for om trægulvet bliver ridset. Samtidigt udgør væg-til-væg tæpper også et blødt og varmt underlag til dine børn. Når dine børn bliver ældre, kan væg-til-væg tæppet fjernes, hvis teenageren ønsker et mere elegant trægulv.

I dag findes væg-til-væg tæpper dog i mange forskellige smukke farver og kvaliteter, så du rolig kan drible uden om det grå og kedelige væg-til-væg tæppe, som vi hører sig til 90’erne. Et farvet væg-til-væg tæppe gør sig desuden godt op imod smukke malede vægge, som også er en populær boligtrend i øjeblikket.

Pyntetæpper

Tæpper i boligindretningen har været populært i de seneste år, og derfor er udvalget af pyntetæpper til hjemmet også vokset markant. Konsekvensen af dette er, at det kan være utroligt svært at vælge, hvilket tæppe der passer bedst ind i hjemmets indretning.

Står du i en situation, hvor du ønsker et pyntetæppe til hjemmet, kan du med fordel først gøre op med dig selv, hvilken rolle tæppet skal spille i indretningen. Tæpper kan nemlig både være hyggespredere, bryde stringente overflader op og være direkte kunstværker i boligen. Ønsker du kunst til gulvet, vil sådan et tæppe med garanti få en central plads i boligen. Derfor kan det være en god idé at gå efter et mere sikkert farvevalg og i stedet lege med formen. I stedet for det klassiske kvadratiske tæppe, kan du forsøge dig med geometriens andre former, såsom et rektangulært eller et trekantet tæppe.

Ønsker du at holde dig til den mere klassiske tæppeform, kan du i stedet vælge et tæppemønster med et kubistisk mønster. Ønsker du farve i tæppet, er jordfarver et sikkert valg, der komplementerer de fleste andre farver, for eksempelvis vægfarver i blålige toner.

Ønsker du at tilføre hygge i din indretning, kan du med fordel gå efter langhårede tæpper. Sådanne tæpper varmer hjemmet op og inviterer til, at både boligens ejere og gæster planter fødderne i det. Langhårede tæpper skjuler fnuller og krummer, og selvom det anbefales at støvsuge alle tæpper ugentligt, vil et langhåret tæppe ikke se snavset ud efter to uger uden besøg af støvsugeren. Det kan være en fordel i en travl hverdag, hvor et tæppe skal pynte i hjemmet frem for at være til besvær.

Zoneopdel dine rum med tæpper

Tæpper kan løse praktiske problemer og skabe hygge og æstetik i hjemmet. Foruden disse fordelagtige egenskaber, kan tæpper også bruges til at skabe rum i rum. Dette er en stor fordel, hvis du for eksempelvis bor i en mindre lejlighed og ønsker at rumopdele dine kvadratmeter på en nem og elegant måde. Store tæpper under sofaområde eller spisebord indikerer to afgrænsede territorier: Stue og spiseafdeling.

Har du ikke plads til store tæpper i dit hjem, kan du også markere adskillesen af stue og spiseafdeling ved at placere et smalt og aflangt tæppe, hvor du synes, at områderne skal skilles. Selvom tæpper ikke kan erstatte faktiske vægge, skaber de illusionen om zoneinddelinger, hvilket er meget effektivt, når man skal udnytte begrænset plads bedst muligt.