Den kan være svært for selv den bedste at finde vej i sundhedsjunglen. Det skyldes delvist, at sundhed både kan gøres op i tal og fakta, men at sundhed også er en relativ størrelse. Sundhed kan desuden deles op i fysisk og mental sundhed, som begge kan influere på trivsel, velvære og humør, og som plejes med samme metoder – men også forskellige metoder. Forvirret? Det bliver ikke bedre af, at der i dag florerer tonsvis af myter om sundhed på nettet, som man selv kan udvælge efter smag og behag. Denne artikel har til formål at aflive nogle gængse sundhedsmyter, så du kan blive klogere på sundhed.

Kosttilskud gør dig sundere: Falsk

En stor andel af danskerne supplerer hver dag sine måltider med kosttilskud. Det kan være olier, ingefærtabletter eller kosttilskud mod hårtab. Blandt de kosttilskudsglade danskere hersker der en stor enighed i, at forskellige typer af kosttilskud bidrager positivt til vores personlige sundhed, kosttilskud synes derfor at være kommet for at blive. Problemet med kosttilskud er bare, at forskning ikke har kunne bevise, at kosttilskud gør dig sundere end dem, der ikke tager kosttilskud. Det skyldes, at vi har en varieret madkultur i Danmark, og at vi er oplyste om, hvilke fødevarer, vi har brug for. Vi får altså alle de sunde ingredienser fra kosttilskud i vores almindelige, daglige og rene kost, og derfor er kosttilskud næsten altid overflødige. Er du en af mange, der alligevel sværger til kosttilskud og føler de har positiv virkning på din krop og dit humør, kan du rolig fortsætte dit kosttilskudsritual. Om virkningen er placebo eller ej kan være ligegyldig på vejen mod velvære og trivsel. Whatever works, right?

Alkohol har en negativ indvirkning på din søvn: Sandt

I en alkoholglad kultur som den danske, har vi i mange år fremlagt argumenter for alkoholen i stedet for at argumentere imod den. Derfor har myten om, at man sover bedre ovenpå et par øl fået lov til at leve i mange år uden at blive udfordret. Vi er heldigvis kommet til den erkendelse, at alkohol indiskutabelt er usundt, hvilket også gælder i forbindelse med vores søvn. Når vi sover, bevæger vi os i tre søvnstadier: den overfladiske søvn, den dybe søvn og REM-søvnen, også kaldet ‘drømmesøvnen’. Høj søvnkvalitet er lig med at befinde sig i den dybe søvntilstand i størstedelen af søvnen frem for den overfladiske søvntilstand. Alkohol påvirker centralnervesystemet og blodsukkeret på en måde, således at søvnen ovenpå en bytur er præget af at være overfladisk søvn. Det er derfor, at du kan føle dig ekstrem træt dagen efter en fest – også selvom du kom i seng i god tid.

Vinterbadning gør dig sundere: Sandt

Vinterbadning er blevet en ekstrem populær aktivitet de seneste år, og rundt omkring i landets vinterbadeklubber står danskere tålmodigt på venteliste for at blive skrevet op til et koldt gys. Vanvid? Nej, faktisk ikke. Vinterbadning er blevet populær med god grund, og en række forskere har faktisk kunne bevise en sammenhæng mellem vinterbadning og sundhed. Folk der vinterbader har nemlig langt færre sygedage end folk, der ikke vinterbader, og denne fordel er ikke den eneste. Når du vinterbader frigives en række signalstoffer i hjernen, blandt andet endorfin som er et lykkehormon. Vinterbadning er altså derfor ikke blot godt for din fysiske sundhed, men også din mentale sundhed.

Sunde fedtstoffer feder ikke: Falsk

Der findes usunde og sunde fedtstoffer, også kendt som mættede og umættede fedtstoffer. Selvom ordet ‘mættede’ signalerer noget positivt, er disse fedtstoffer de mindst sunde. Det drejer sig om fedtstoffer, der størkner på køl som for eksempelvis smør. Umættede fedtstoffer findes i nødder, fisk og avocado, for bare at nævne nogle stykker. Fordi umættede fedtstoffer er sundere end de mættede, kunne man fristes til at tro, at de ikke feder i samme grad som de mættede. Det er imidlertid en misforståelse, og de umættede fedtstoffer feder i ligeså høj grad som de umættede til trods for, at de er sundere for dig. De sunde og umættede fedtstoffer er dog helt centrale for din hjernes sundhed.

Mørk chokolade er sundt: Sandt

Der er godt nyt til alle chokoladeelskerne, for forskere har bevist, at chokolade er sundt – og dog. Det gælder givetvis kun for den helt mørke chokolade (70% eller derover) og kun i små mængder. Alligevel kan vi glæde os over at kunne spise chokolade med god samvittighed. Årsagen til at mørk chokolade er sundt er, at den indeholder en lang række sunde antioxidanter, der reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme. What’s not to like?

Østers øger sexlysten: Falsk

Sexlyst er en flygtig størrelse, og når vi i perioder mangler sexlyst gør vi alt for at grave den frem igen – særligt i et parforhold. Gennem tiden har vi lært, hvorvidt flere forskellige fødevarer er såkaldte afrodisiaka eller elskovsmidler. For eksempelvis har både jordbær og chokolade længe været kendte og populære elskovsmidler i både populærkulturen og i dagligdagen. Et andet velkendt afrodisiakum er østers. Er du ved at finde opskriften på et godt sexliv, kan du imidlertid godt springe besøget hos fiskehandleren over. Der findes nemlig ingen dokumentation på, at østers skulle øge hverken sexlysten eller den seksuelle præstation.